Du bör vara medveten om att njurarna är bönformade organ belägna i nedre delen av buken och ansvarar för filtrering av avfall från kroppen. På grund av denna viktiga funktion, njure anses som en av de vitala organ i kroppen. Om dina njurar sluta fungera, ackumuleras sopor i kroppen, vilket kan vara skadligt. Men njurarna hos personer med akut njursvikt (njure), eller kronisk njursjukdom, kan ta bort avfall från kroppen. I sådana fall är dessa människor rekommenderas att dialys, en procedur som utför den funktion hos njurarna artificiellt. När dialys, personen rekommenderas också att följa en diet av dialys i att det tar rätt matval kommer att bidra till rätt behandling.

Kostråd

Den typ av kost beror på dialys och varierar också därefter. Exempelvis peritonealdialys (PD) och hemodialys (HD) är de två typerna av dialys. Peritonealdialys sker varje dag och kräver personer med gravt nedsatt njurfunktion. Dessutom är hemodialys utförs 3-5 gånger per vecka. Dialys kost fokuserar på vätska, protein, och upprätthålla en balans av elektrolyter, underhålla intaget av natrium, kalium och fosfor under kontroll. Följande riktlinjer hjälper dig att veta vad du ska äta och vad man inte ska äta presenteras.

  • Proteiner: När personen är på dialys, ökar behovet av protein. Människor särskilt i peritonealdialys har ett större behov så mycket protein som proteiner försvinner när peritonealvätska kastas. Kött och köttersättning, ägg, fisk, mjölk och mejeriprodukter är lite "av proteiner som innehåller produkter som kan konsumeras. Emellertid bör det noteras att ett högre proteinintag kan sätta press på redan svaga njurar. Därför är det klokt att konsultera en läkare om ditt intag av protein.
  • Kalium: människor på hemodialys (HD) bör minska sitt intag av kalium som kalium kan bygga upp i kroppen mellan dialystillfällen, vilket kan leda till hyperkalemi. Å andra sidan bör människor i peritonealdialys (PD) har en högre intag av kalium som kaliumnivåerna sjunka på grund av daglig dialys. Tomater, bananer, apelsiner, innehåller höga halter av kalium.
  • Vätskor: Eftersom nedsatt njurfunktion, kan inte bli av med överflödigt vatten i kroppen. Detta leder till vätskeretention kan öka blodtrycket. Därför bör vätskeintaget begränsas. Du bör inte ha någon fruktjuice eller vatten som innehåller frukter såsom meloner, vindruvor, vatten, etc. och bör konsumeras i begränsade mängder andra drycker.
  • Natrium: Livsmedel som innehåller natrium gör en törst därigenom öka vätskeintaget. Därför bör du minska ditt intag av livsmedel som innehåller natrium. Salt mat, kryddor, bör konserver undvikas. Istället måste du ha färska livsmedel och märkt "låg natrium."
  • Fosfor: Du måste också begränsa ditt intag av livsmedel som innehåller fosfor, oavsett vad du är på dialys. Detta beror på ett överskott av fosfor i kroppen orsakar utarmning av ben. Ost, ärtor, nötter, jordnötssmör, innehåller höga halter av fosfor och därför bör undvikas. Fosfor framställts av kött och grönsaker är nog för kroppen.


Dialyspatienter löper ökad risk för hjärtsjukdom. Det har därför för att titta på deras vikt, och också begränsa fettintaget. Du bör äta bara de som antalet kalorier som är väsentliga för energi. Fet mat gillar salta, stekt mat, fetthaltiga mjölkprodukter bör undvikas helt. Ibland kan människor råda dig att gå upp i vikt, om du har en mycket låg vikt. Viktökning uppnås vanligen konsumerar stärkelserika livsmedel som bröd, olja, ris och grönsaker.

Efter denna diet kommer att hålla dig frisk, vilket gör det följaktligen lättare och effektivare behandling. Du kan konsultera en läkare och skriv din lista över dietmat, beroende på vilken typ av dialys går igenom. Vanligtvis är en lista över livsmedel för peritonealdialys mycket mer liberala än det betydde för hemodialys kost. Slutligen noterar att den information som anges här är för utbildningsändamål bara. Du bör rådfråga en läkare innan du gör några kostförändringar. Var försiktig!