Matsmältningsbesvär, även känd som dyspepsi, är bryt eller otillräcklig absorption av föda, som orsakas av många skäl. Detta är en vanlig sjukdom som upplevs av människor någon gång i sitt liv. Den mänskliga magsäcken producerar syra som hjälper smälta maten. Detta är en slemhinna i magen och matstrupen, för att skydda dessa organ av syran. Ibland på grund av vissa skäl slemhinnan skadas, vilket resulterar i inflammation i slemhinnan i magen orsakar magsyra. Dessutom kan vissa livsmedel också utlösa matsmältningsbesvär.

Orsaker
oregelbundna matvanor är den vanligaste orsaken till matsmältningsbesvär. Extremt sura, kryddig eller stekt mat kan samlas syran i magen, vilket orsakar magont. Födointag leder mycket snabbt till inandning av luftöverskott i magen som leder till svullnad. Överdriven alkoholkonsumtion och rökning bidrar också en hel del gemensamt matsmältningsbesvär. Det kan också vara en bieffekt av vissa läkemedel. Dessutom kan överdriven stress, sömnlöshet och ångest orsaka matsmältningsbesvär.

Symptom
magbesvär och sura uppstötningar är vanliga symtom på matsmältningsbesvär. Följande symptom är listade nedan:

  • Buksmärta
  • Expansion
  • Full mage
  • Aptitlöshet
  • Flatulens
  • Sura uppstötningar
  • Surhet
  • Rapningar
  • Illamående
  • Kräkning


Orsakerna och symtom på matsmältningsbesvär hos män och kvinnor är lika, dock, matsmältningsbesvär förekommer även hos kvinnor på grund av andra orsaker. Till exempel är matsmältningsbesvär vanligare hos gravida kvinnor. Detta beror på hormonella förändringar som sker i detta skede. Magbesvär är också en av de biverkningar av p-piller. Å andra sidan, en överdriven viktökning under graviditeten leder också till matsmältningsbesvär som livmodern sätter press på magen. Gas eller flatulens är de vanligaste symtomen som observerats under graviditet.

Behandling
Magbesvär är inte seriöst och kan behandlas genom att ta över disk. Antacida är mycket effektiva vid behandling av densamma. Receptbelagda läkemedel såsom H2-blockerare hjälper också i behandlingen av den. Men om du också observeras med symtom på matsmältningsbesvär, bröstsmärtor, viktökning, och ihållande kräkningar, kontakta läkare omedelbart, eftersom det kan vara ett tecken på någon annan komplikation. Magbesvär med bröstsmärtor förknippas ofta med hjärtproblem, såsom hjärtattacker. I sådana fall kan röntgen och blodprover hjälpa vid diagnos av andra allvarliga hälsoproblem.

Förebyggande
Magbesvär kan övervinnas genom att följa några förebyggande åtgärder. Förändring av livsstil och matvanor bidrar mycket i att förebygga sjukdomen. Du bör undvika eller begränsa ditt intag av kryddstark mat och stekt mat särskilt på natten. Sluta röka och även undvika alkohol helt. Det är också klokt att äta mat långsamt och i små portioner. Det är tillrådligt att inte luta sig tillbaka i sin stol, ligga ner eller gå till sängs direkt efter måltid. Det är lämpligt att gå i vila 2-3 timmar efter måltid. Det kan tyckas märkligt, men bära kläder som passar perfekt runt buken kan också orsaka matsmältningsbesvär och därför bör undvikas.

Kom ihåg att matsmältningsbesvär är inte livshotande, men kan orsaka många problem av obehag och hälsa i hög ålder. Därför bör du försöka undvika så mycket som möjligt. Denna artikel är endast avsedd att ge information och bör inte ersätta riktig behandling.