Invagination uttalas som i-tuh-Suh-september-ing är en av de vanligaste orsakerna till intestinal obstruktion hos barn. För tarmobstruktion innebär ett segment av tarmen glider inuti en annan, som delar av ett teleskop. Skapar problem i tarmen och stänger flödet av blod till det drabbade området. På grund av detta block, kan tarmen dö, och barnet kan ha signifikant blödning, svullnad och slutligen reducera blodflödet. Det är viktigt att identifiera de symptom tidigt med en bättre prognos. Innan du går vidare och kontrollera symtomen av tarminvagination hos barn, låt oss veta orsaken till denna sällsynta sjukdom.

Orsaker intussusception
är orsakerna till intussusception hos barn inte fullständigt känd. Forskarna tror att de tarminfektioner kan bidra till sjukdomen. Förekomst av en polyp eller tumör kan utlösa invagination.

Symtom på intussusception i spädbarn
Symptomen på tarminvagination kan variera från barn till barn, men de symtom som anges nedan är i de flesta fall. Låt oss titta på dem.

  • Barnet kan uppleva plötslig och intensiv, intestinala smärta eller magont. Smärtan kan vara skrikande barn rita knän i en position uppåt. I inledningsskedet, kan attacken av smärta varar mellan 5 och 20 minuter, men eftersom tillstånd försämras, kommer giltighetstiden vara längre.
  • Vi vet att barn i ålder från 3 månader till 2 år brukar kasta upp, men om kräkas är grön, så det kan vara ett symptom på tarminvagination.
  • En av de mest uppenbara symptom på tarminvagination är att barnet kan passera blodig avföring. Om den lämnas oupptäckt, kan jag ändra dess färg till djupröd i närvaro av slem, vilket gör det ser ut som gelé.
  • En korvformad buken massa kan vara påtaglig i övre högra delen av buken höger.
  • Barnet kan också ha feber i den sista fasen av sjukdomen. Ett barn går i chock på grund av lågt blodtryck, blek, svettig och trött rygg.


Om ditt barn står inför något av dessa symtom, ska du inte panik, eftersom inte nödvändigtvis betyda att han/hon lider av invagination. Istället bör du ringa din läkare och få barnet check-up.

Diagnos och behandling av tarminvagination
Läkaren kan be barnets sjukdomshistoria. De barn med invagination har nyligen haft magont och svullnad. På fysisk undersökning, kan läkaren kontrollera barns mage och leta efter andra fysiska tecken, såsom uttorkning och chock. Att kontrollera om tecken på inre intussusception, kan läkaren göra en röntgen och ultraljud av buken. En av de andra formerna av tarminvagination kontrast lavemang är diagnostiskt. I motsats bariumlavemang eller luft införes genom anus för barnet för att se om hindret. Behandling av tarminvagination kan göras med flyg eller flytande lavemang lavemang. Om det här läget av behandling inte fungerar, då kirurgi kan bli nödvändigt. Det kan vara en öppen eller laparoskopisk kirurgi, vilket kan variera från barn till barn.

(Källa: Seattle Children Organization)

Symtom på vuxen intussusception
Tarminvagination hos vuxna är relativt sällsynt och bildar ca 10% till 12% av alla rapporterade fall. Till skillnad från barn, är vuxen invagination presenteras som ett hinder för små eller stora tarmen. Några av de vanligaste symtomen på tarminvagination hos vuxna inkluderar buksmärtor, illamående, kräkningar, etc. och vissa mindre vanliga symptom inkluderar hår, viktnedgång, feber och förstoppning. Som tidigare nämnts, dessa är bara symptomen och inte riktigt innebära att du lider av invagination. Korrekt diagnos rekommenderas alltid självmedicinering och bör undvikas till varje pris.

Vi har ofta sett människor som tror att de eller deras barn lider av denna sjukdom, i överensstämmelse med symptomen. Vi kan inte berätta om symtomen faktiskt innebära förekomst av sjukdomen, men en sak är vi säkra på att ingen annan än en specialist skulle kunna identifiera sjukdomen. Därför, om du tror eller någon du känner har någon av de symtom som nämns här, är det första du ska göra rådfråga din läkare och följ det korrekta förfarandet.