Gallblåsan är en liten päronformad muskel säck som sitter strax under levern. Körs lagringsfunktionen av galla, en digestionsvätska produceras av levern. Galla innehåller gallsalter, gallpigment (bilirubin) och kolesterol. När kontrakten gallblåsan, är galla ut i gallgången genom cystisk kanalen. När gallan in i tunntarmen, verkar på fett. Gallsalter fungera som emulgeringsmedel. Processen för emulgering är oerhört viktigt för nedbrytning av fett. Gallsyror agerar också på kolesterol. Gallsyror hjälpa till att avlägsna kolesterol och gallpigment.

Det har observerats att dåliga matvanor är de viktigaste faktorerna som bidrar till sjukdom i gallblåsan. Problem kan uppstå på grund av överdriven konsumtion av livsmedel som innehåller mycket kolesterol. När gallsalter och kolesterol inte är närvarande i tillräckliga mängder, kristalliseras till gallsten. Gallsten liknar de som bildar avlagringar i gallblåsa stenar. Utvecklingen av gallsten i gallblåsan är medicinskt kallas gallsten. Gallblåsan kan bli inflammerad om dessa härdade avlagringar hindra gallblåsegången (röret som förbinder gallblåsan till den gemensamma gallgången). Detta tillstånd kallas kolecystit. Komplikationer kan uppstå om gallsten presenteras i en kanal. Om dessa härdade avlagringar hindrar flödet av galla från gallblåsan, är sannolikt att uppleva symptom på obehag den drabbade individen.

SymptomEn gallblåsan attack är en karakteristisk symptom på gallsten. En grupp av smärtsymtom upplevs av patienten. Dessa inkluderar smärta i övre högra delen av buken. Förutom smärta, kan den drabbade personen lider också av illamående och/eller kräkningar. Dessa förekommer främst efter att ha ätit en fettrik måltid på kvällen. Eftersom de människor som lider av detta villkor för att utveckla en intolerans mot fet mat, kan konsumtionen av dessa livsmedel utlösa en attack. Attacken kan pågå från 15 minuter till flera timmar. Rapningar, rapningar, gas, uppstötningar bitter vätska efter måltid, yrsel, illamående och galla kolik är bland de vanligaste symtomen vid detta tillstånd. Drabbade kan också drabbas av en aptitlöshet.

Patienten kan uppleva smärta när du trycker på högra övre magen. Smärtan kan öka samtidigt som djupa andetag. Smärta i övre delen av buken kan också rapporteras till bröstet eller höger skulderblad. Bröstsmärta kan hänföras till obstruktion av gallgången av gallsten eller inflammation. Eftersom de flesta av ovanstående symtom är också förknippade med sjukdomar i mag-tarmkanalen, gallblåsa problem är ofta misstas för magbesvär. Men för att den berörda bör söka medicinsk hjälp personen avgöra om dessa symtom är tecken på ett fel eller gallblåsan.

Behandling

Datortomografi, ultraljud, hepatobiliär scintigrafi (en avbildning test radionuklid studie som hjälper medicinska experter för att bedöma tillståndet i levern och gallvägar), och Cholangiografi (röntgenundersökning som innebär att injicera ett speciellt färgämne för att se trädet galla) är några av de tester som har gjorts för att kontrollera inflammation eller gallsten. Om resultaten visar inflammation eller gallsten, läkare ordinera antibiotika och mediciner för att lindra smärta. Om gallsten bor på gallgångarna orsakar besvärande symtom, kan läkare ordinera en gallsyra kallas sekundär Ursodiol (ursodeoxikolinsyra) eller lösningsmedel såsom eter eller metyl-tert-butyl Moctanin. Detta skulle bidra till att bryta ner och lösa upp stenarna.

Stötvåg terapi kan även användas för att lösa upp gallstenar. Med tanke på att överdriven konsumtion av fet mat är en av de vanligaste orsakerna till detta tillstånd, läkare föreslår oftast att patienter följa de rekommenderade riktlinjerna. Det ber patienten att äta livsmedel som är rika på antioxidanter. Ofta patienten uppmanas att byta till en sundare matolja. Patienten kan uppmanas att minska ditt intag av livsmedel såsom pommes frites, lökringar, kex, kakor, tårtor, pasta, vitt bröd, raffinerat socker och margarin. Det vore bäst om patienten undviker alkohol och snus. Om patienten lider ofta olidlig smärta på grund av gallsten återkommande, kan din läkare rekommendera kirurgiskt avlägsnande av gallblåsan. Denna operation är medicinskt kallas kolecystektomi. För att minska riskerna med öppen kirurgi, kan medicinska experter rekommenderar minimalinvasiv laparoskopisk kirurgi.

Gallblåsan sjukdom skulle kunna förhindras om folk göra hälsosamma livsstilsval. Det är viktigt att följa en hälsosam diet. Det vore bättre att inte konsumera livsmedel som kan utlösa en gallblåsa attack. Medan avlägsnandet av gallblåsan är det bästa behandlingsalternativet i de flesta fall kan patienten också välja naturläkemedel för gallblåsan tråd eller på annat sätt ge för användning av örter. Vikten av tidig diagnos och behandling kan inte nog understrykas.

Utträde: Denna artikel är endast i informationssyfte. Inte tänkt som en ersättning för råd från en läkare.