Gallblåsan är en päronformat organ som ligger strax nedanför levern. Dess huvudsakliga funktion är att tjäna som en lagringsorgan hos galla utsöndras från levern. Galla lagras och koncentreras i gallblåsan och transporteras sedan till duodenum eller tunntarmen. Galla är en gröngul vätska, vilket hjälper till i matsmältningen av fetter främst. Eventuella problem eller sjukdomar som förknippas med gallblåsan kan påverka dess funktionalitet och därmed orsaka gallblåsan. Denna dysfunktion kan avbryta transporten av galla, och därmed störa matsmältningen.

En dysfunktionella gallblåsan eller kronisk kolecystit karaktäriseras av bildandet av stenar i gallblåsan och inflammation i gallblåsan. Kronisk kolecystit orsakar inflammation och ärrbildning i gallblåsan och gallblåsan kan bli stel och styv. Generellt innehåller galla gallsalter, bilirubin, kemiska produkter, vatten och elektrolyter kolesterol. Gallsten bildas främst från galla komponenterna. De flesta gallsten bildas antingen kolesterol eller bilirubin. Ibland dessa stenar kan fastna i gallgångarna, vilket resulterar i obstruktion av gallflödet genom den. Klagande och total obstruktion av gallgången av gallsten kan leda till choledocholithiasis. I många fall kan gallan tjockna och orsaka ansamling av slam, vilket ytterligare kan försvåra problemet.

Symptom
gallblåsan dysfunktion producerar generellt gastrointestinala problem. Därför, buksmärtor, kräkningar, illamående, uppblåsthet, gas, diarré, etc., är de vanligaste symtomen på sjukdomar i gallblåsan. Buksmärta drabbar oftast bara hälften eller övre delen av buken. Människor känner skarp smärta i övre högra delen av buken som kan utstråla att marknadsföra regionen övre ryggen. Smärtan kan vara svår och varar några timmar till flera dagar. Buksmärta förknippats med detta tillstånd observerades att följa ett mönster, som normalt inträffar nästan samtidigt.Kräkningar är också en av de vanligaste symtomen. Magbesvär, uppkördhet, rapningar och kräkningar brukar följa en tung måltid. Vidare togs kronisk diarré också observerats vara associerade med en dysfunktionell blåsan. Om beräkningarna är fast i den gemensamma gallgången, är en stor mängd av galla lagras i kroppen, vilket ökar graden av bilirubin i blodet, vilket kan orsaka feber och gulsot, buksmärta med illamående och kräkningar. Dessa symtom kan vara en indikator på mer allvarlig infektion, såsom kolangit eller gallvägar komplikationer. Personer som lider av detta tillstånd kan successivt utveckla en intolerans mot fet mat och erfarenhet magbesvär och smärta efter att ha ätit en fettrik måltid. Dock kan vissa symtom som gas, kräkningar, uppblåsthet och buksmärta definieras som vaga symptom, eftersom de kan vara förknippade med många andra sjukdomar och störningar.

Diagnos och behandling
För att upptäcka sjukdomar i gallblåsan, är olika diagnostiska tester, såsom ultraljud eller ultraljud, datortomografi eller datortomografi och hepatobiliär scintigrafi behövs. Cholangiografi också utföras för att undersöka gallgången. Endoskopisk retrograd kolangiopankreatografi eller ERCP är ett annat test som utförs för att diagnostisera problem med kanalerna i levern, gallblåsan och gallgångarna.

Gallblåsan dysfunktion behandling beror till stor del på historien om ålder, hälsa och patientens läkare. Generellt är orala läkemedel administreras för att upplösa stenarna, medan läkemedel förskrivs för att förhindra bildning av ytterligare beräkningar. Men denna behandling alternativet har visat begränsad framgång. Om resultatet av gallsten i inflammation och orgel infektion, då antibiotika kan ge lindring. Men i många fall är gallblåsan operation eller kirurgiskt avlägsnande av gallblåsan den enda möjliga behandlingen. Det är oftast utförs av en kirurgisk laparoskopisk metod.

Vad exakt orsakar bildandet av gallsten och gallblåsan är inte känt. Men hittade bristen och konsumtion av ohälsosamma livsmedel och fet skräp näring för att öka risken för bildandet av njurar och urinblåsa dysfunktion. Därför är en diet med låg fetthalt med mycket frukt och grönsaker och högt i fiber generellt rekommenderas för personer med gallblåsan. Fetma, diabetes, alkoholism och rökning är några av de viktigaste riskfaktorerna för vanliga problem gallblåsan.