Den lilla päronformad kropp placerad i den högra sidan av buken nedanför levern kallas gallblåsan. Vilken funktion i gallblåsan? Dess huvudsakliga funktion är att lagra gallan som passerar genom levern. Denna galla är i flytande form och hjälper till i matsmältningen av fetter i kroppen. Som fett löser sig i vatten, att emulgera fett, är galla produceras i levern, och sedan lagras i gallblåsan tills kroppen är beredd att smälta fett. Gallblåsan pressar galla i den gemensamma gallgången, vilket är röret som transporterar galla i tunntarmen, där den hjälper till i matsmältningen. När detta ackumuleras i gallblåsan eller galla vätska börjar hårdna, bildar gallsten, som är som stenen av ämnen.

Gallsten är en av de vanligaste sjukdomarna i gallblåsan andra. Det finns två typer av gallsten eller beräkningar pigment och kolesterol calculi. Studier visar att cirka 80 procent av dem fann att kolesterol stenar som främst bildas genom att dra åt kolesterol och verkar vara gul-grön färg. Pigment stenar bilirubin och är vanligtvis små och mörka utseende. Gallsten, inklusive båda typerna, kan stenarna av kolesterol och pigment vara av olika storlekar, från en liten sandkorn till något så stort som en boll. Gallsten kan passera från gallblåsan och fastnar i kanalerna eller rör som transporterar galla produceras i levern till tunntarmen. Galla fångade i dessa kanaler kan orsaka inflammation i gallgångarna, och ibland orsakar inflammation i levern. Gallgångarna blocke under lång tid kan orsaka en allvarlig infektion i levern och gallblåsan. Om beräkningarna inte upptäcks och den drabbade personen inte får behandling i tid, kan leda till dödliga sjukdomar.

Orsaker och symptom på gallstenDen främsta orsaken till gallsten är när höga nivåer av kolesterol utsöndras i gallan, vilket resulterar i möjligheten att tömning av gallblåsan minskar och möjligheten att ackumulerade kolesterol stelna och gallsten. Några av de viktigaste orsakerna till höga nivåer av kolesterol sekre inkluderar övervikt, ålder, kolesterol kost, snabb viktminskning, diabetes och läkemedel som sänker kolesterolet.

Gallsten är den mest betydande i gravida kvinnor, som plötsligt vinna eller förlora i vikt, personer över 60, överviktiga eller feta, de med en familjehistoria av gallsten och diabetiker. Personer med gallsten kan genomgå gallblåsan attacker inträffar främst under natten och personen upplever konstant smärta högra övre buken som kan pågå från en halvtimme till flera timmar. Smärta i skulderbladen och axlarna är ett annat tecken. De som visar tecken som illamående/kräkningar, blekhet och gulfärgning av de vita i ögat smärta, feber och buksmärtor på höger sida under lång tid bör få omedelbar läkarvård för att få behandling.

Gallsten Behandlingsalternativ

Behandlingen för gallsten omfattar kirurgisk och icke-kirurgisk. Emellertid är den korrekta diagnos avgörande för att identifiera denna sjukdom i gallblåsan innan. Ultraljud/HIDA Scan, datortomografi/CT och blodprover är de tester som utförs på den person som klagar över gallsten att gå för en korrekt diagnos av problemet. I fallet med gallsten, där det inte finns några symptom, råder läkaren patienter att vänta och se upp för någon försämring av symtomen och villkoret i framtiden. Smärtstillande medel ordineras om livskvalitet för patienten inte störs alltför mycket av detta problem, och om de får symtom endast sällsynta och mild.

Kirurgisk behandling
laparoskopisk kolecystektomi: Kirurgiskt avlägsnande av gallblåsan är det vanligaste sättet att behandla gallsten. Även om det finns två typer av kirurgi kolecystektomi, laparoskopisk kolecystektomi och öppen kolecystektomi kirurgi är vanligast laparoskopisk kolecystektomi. I denna operation, gör läkaren/kirurgen fyra små snitt eller nedskärningar i bukväggen, var och en av dessa nedskärningar är ca 1 cm. Utanför fyra domstolarna, är en gjord i naveln området och tre snitt görs genom den övre delen av buken. Genom inskärningarna, är buken blåses med koldioxid. Steget är där kirurgen infogar ett laparoskop (en liten, flexibel slang med en ljus och kamera på slutet av det) genom ett av snitten. Bilderna inne i buken överförs till TV-skärmen genom kameran och kirurgen passerar de nödvändiga instrumenten genom laparoskop att ta bort gallsten eller gallblåsan. Snitten är stängda efter detta utökade proceduren. Detta är ganska enkel form av kirurgi, i vilken patienten kräver en lång återhämtningstid. Många gånger kan människor som genomgår denna operation tillbaka samma dag eller nästa.

Öppen kolecystektomi: Till skillnad från laparoskopisk kolecystektomi, behövs alltid återhämtningstiden och när kirurgen utför ett kirurgiskt ingrepp där en stor snitt görs i buken för att ta bort gallsten eller gallblåsan. Denna typ av behandling sker endast i de fall där personen är feta, har under de senaste tre månaderna av graviditeten och under förhållanden som hemofili.

Icke-kirurgisk behandling
En alternativ behandling av gallsten utan kirurgi innebär att man tar medicin som heter ursodeoxicholsyra som hjälper upplösa gallsten. Det är ett oralt läkemedel, under vilken kan vara upp till två år. Endoskopisk retrograd kolangiopankreatografi (ERCP) är ett annat förfarande gjort för att ta bort gallblåsan gallblåsan ogjort. Här är öppnandet av gallgången förstoras genom att sätta in endoskopet noggrant eluppvärmda tråd.

Gallsten fysisk behandling är ett alternativ som kan prova hemma. Några av de huskurer inkluderar tar fästingar och mandel dränkta dagligen med örter som guldmynt anses också vara effektiva naturliga sätt att behandla gallsten. Tekniskt sett inte kan falla i kategorin behandla gallsten hemma, men i verkligheten kan försöka en diet av galla att få lite lindring från smärtan av beräkningar gallsten.