Gallsten är små, men som hårda sten föremål, vilka är formade i gallblåsan orsakar härdning av galla komponenterna. Bile syntetiseras i levern, främst för att smälta fett. Gallblåsan är en liten säck liknande orgel placerad under levern på den högra sidan av buken. Fungerar som en reservoar för gallan, tills det behövs för att smälta fett i tarmen. Konsumerar en fettrik mat eller kolesterol, är galla frigörs från gallblåsan in i gallgången genom vilken slutligen når tunntarmen och hjälper smälta fetter. Galla består mestadels av vatten, gallsalter, fetter, kolesterol och bilirubin. Gallsten utvecklas oftast när gallan innehåller kolesterol och bilirubin.

Typer av gallsten
Det finns i princip två typer av stenar gallsten, kolesterol och pigment. Kolesterol stenar är vanligtvis gul eller grön, och är i första hand bildas som ett resultat av härdning av kolesterol som finns i gallan. De är den vanligaste typen av gallsten, vilket motsvarar ca 80% av alla fall av gallsten. En sten för att klassificeras som ett kolesterol sten bör ha en halt av ca 70-80% kolesterol. Å andra sidan, pigment stenar är svart eller mörkbrun, och som bildas på grund av närvaron av ett överskott av bilirubin i galla.

Orsakerna till gallsten
Den viktigaste faktorn är förekomsten av alltför mycket kolesterol och bilirubin, och mindre än den erforderliga mängden av gallsalter in i gallan. En annan viktig faktor är ofullständig och mindre frekvent tömning modet, faktiskt orsakar gallblåsa koncentrerades. Detta främjar kristallisation av dess komponenter. I allmänhet är det konstaterat att kvinnor är mer benägna att utveckla gallsten än män. Några viktiga faktorer som kan sätta en person löper större risk är fetma, levercirros, diabetes, intag av läkemedel som sänker kolesterol, hormonbehandling, dietary fett och kolesterol i kosten, förekomst av protein i galla , gallvägarna infektioner, sickle cell anemi, hemolytisk anemi, och familjehistoria av gallsten.Gallsten Problem
Initialt, kanske det inte finns några symptom av gallstensbildning, tills stenen når en viss storlek eller blockeringar av gallgången. Ibland kan en mild smärta och vaga höras i det övre högra. Ibland smärtan kan stråla ut till ryggen mellan skulderbladen och under höger axel. Smärtan kan vara konstant, som varar över tiden eller kan försvinna inom några minuter. Om gallsten blockerar gallgången, då det kan leda till en ökning av trycket i gallblåsan. I en sådan situation, kan personen uppleva feber och frossa. När beräkningar hindrar gallgången, villkoret kallas choledocholithiasis.

Gulfärgning av hud och ögonvitor, är andra symptom på detta tillstånd. Dessa signaler produceras av det tillstånd som kallas gulsot, vilket i sin tur, kan resultera från obstruktion av gallträdet. På samma sätt kan pankreatit, eller inflammation i bukspottkörteln följa om gallsten blockerar bukspottkörtelgången. Detta tillstånd kallas gallsten pankreatit. En av de vanligaste symtomen på gallsten pankreatit är buksmärtor, vilket kan stråla ut till baksidan och svårighetsgraden av vilket kan avsevärt öka efter att ha ätit. Dessutom kan buken vara öm och den drabbade personen kan uppleva matsmältningsbesvär, illamående och kräkningar.

Diagnos och behandling av gallsten
Diagnosen börjar vanligtvis med en noggrann undersökning av symptomen. Om du misstänker gallsten, sedan ultraljud, datortomografi, blodprov, och cholescintigraphy ERCP utförs för att säkerställa en korrekt diagnos av sjukdomen. Ibland kan de förskriva läkemedel för att lösa upp gallstenar. Däremot kan det ta månader att helt upplösa med droger, så läkarna tyder oftast kirurgi kallas kolecystektomi. Det kan vara en öppen kolecystektomi eller laparoskopisk kolecystektomi.

Gallsten, om de deponeras i gallgångarna under en längre tid kan leda till potentiellt allvarliga komplikationer, såsom infektion i gallblåsan, lever och bukspottkörtel. Därför att erkännandet av symptomen på denna sjukdom och kontakta läkare så snart som möjligt, är de avgörande faktorerna för att förebygga dessa komplikationer. Gallblåsan borttagning anses vara den mest effektiva för att förhindra en upprepning av gallsten metod.