Även känd som solfläckar och fräknar, åldersfläckar är ofarliga pigmentering, allt från storleken på fräknar till några centimeter i diameter, som vanligtvis förekommer i armar, händer, axlar och ansikte - eller områden som generellt är mer utsatta för solljus . Vanligtvis bildas efter 40 år, och även om allmänt anses orsakas av överdriven exponering för solljus kan också bero på okända orsaker, som kan inträffa i områden som inte utsätts för solljus.

Anledningen till att de kallas leverfläckar är att i det förflutna var det tänkt att de orsakades av fel på levern, och eftersom de är oftast brun eller röd, eller färgen på levern. Även om dess färg varierar från svart till brunt till grått.

Vilka är orsakerna till leverfläckar?Melanin är det pigment som ger färg till huden. UV påskyndar produktionen av melanin i huden. Denna extra melanin produceras för att skydda huden, skapar en solbränna som vi alla är medvetna om ute i solen under en längre tid. Dessa fläckar bildar klumpar när extra melanin eller melanin tillsammans topp förekommer i vissa delar av koncentrationerna av huden. Vanligtvis år av att utsättas för solljus under dessa åldersfläckar är så nödvändigt. Kommersiella solarier och sollampor kan också orsaka bildandet av leverfläckar, så småningom.

Överexponering för solen kan orsaka åldrande enkelt melanin produceras i stora mängder, vilket orsakar åldersfläckar. Genetiska faktorer kan också vara en orsak till utvecklingen av leverfläckar.

Vad är behandling för leverfläckar?

Som nämnts tidigare, åldersfläckar är helt ofarliga och kräver ingen behandling, men vissa människor inte gillar det av estetiska skäl, utöver dess närvaro kan ibland förvirra diagnos av hudcancer. Därför finns det behandlingar som kan hjälpa till att lindra eller eliminera åldersfläckar. Som fläckar uppstår i djupare skikt av epidermis, de behandlingar som används för belysning eller deras eliminering måste tränga djupt in i huden.

Några av de behandlingsalternativ är:

  • Aktuella blekning krämer som används separat eller tillsammans med några milda steroider och retinoider, kan vars tillämpning bidrar till fläckar blekning gradvis under ett antal månader. Disk krämer glykolsyra eller Kojic blekna, tillgängliga utan recept syra, kan också bidra till att minska åldersfläckar.
  • En annan behandling är dermabrasion, vilket innefattar användning av en snabbt roterande borste för att skrapa det översta lagret av huden, vilket orsakar bildning av ett nytt lager av hud på plats. Detta förfarande kan orsaka tillfällig rodnad och skorpbildning av det drabbade området.
  • Med hjälp av en kemisk peeling styrka ljus eller medellång sikt kan också hjälpa gradvis blekna åldersfläckar, trots en rad behandlingar behövs innan resultaten kan märkas. I grunden är det innebär användning av en syra för att bränna ytskiktet av huden, som sedan tillåter den nya huden för att bilda på plats.
  • Kryoterapi eller frysning används också för destruktion av ytterligare pigmentering på huden, vilket ger avsevärt tillämpningen av flytande kväve i det drabbade området. Eftersom detta område är läkt, det finns en betydande hudtonande. Även om denna metod är användbar, det är liten chans för permanent ärrbildning eller missfärgning.
  • Laserbehandling är en annan effektiv metod för behandling av åldersfläckar. Detta hjälper till att ytterligare förstörelse av cellerna i basalskiktet av hudmelanin producera högre, utan att orsaka skada på hudytan. I allmänhet behöver du ett antal sessioner, och efter behandlingen, blekna levern upptäcker gradvis under ett antal veckor eller månader. Även laserbehandling har få biverkningar, kan bli mycket dyrt.

Eftersom behandlingar för åldersfläckar anses kosmetisk, vanligtvis inte täcks av försäkringar. Dessutom kan det finnas biverkningar i någon av dessa behandlingsmetoder, så det är viktigt att diskutera med din läkare i förväg.

Hur kan det förebyggas leverfläckar?

Du kan förhindra åldersfläckar förekommer använda solskydd när du är ute och även undvika att utsätta huden för solljus. Om du måste gå under topp soltimmar, 10: 00-04: 00, rekommenderar vi att du täckt med skyddskläder som blusar och skjortor med långa ärmar, långbyxor eller kjolar eller klänningar och bredbrättad hattar.