Många kvinnor upplever bröstsmärtor och anbud vid någon tidpunkt i livet. Detta är en vanlig företeelse och ofta förbises tänkande som försvinner efter en viss tid. Men vad många inte vet är att en känsla av ömhet och smärta i brösten kan vara ett tecken på någon underliggande sjukdom, svår hälsa. Sedan början av puberteten tills klimakteriet, och ibland, även efter klimakteriet kvinnor kan känna smärta i bröstet och runt bröstvårtorna. Känslan kan variera från individ till individ och kan ses i ett eller båda brösten. Här kommer vi att diskutera orsakerna till bröstsmärtor.

Orsaker till känsliga bröst

Även bröst kan ses i både män och kvinnor, är detta villkor vanligare hos kvinnor. Det kan finnas flera skäl till varför de flesta kvinnor upplever en känsla av obehag i bröstet, varav några är listade nedan.Premenstruellt syndrom (PMS)
Erfarenhet ömma bröst innan perioden är ett tecken på premenstruellt syndrom (PMS), vilket uppstår på grund av fluktuationer i de kvinnliga hormonerna östrogen och progesteron. Det finns också överdriven vätskeansamling i bröstvävnaden, eftersom huden är stram. Det är därför kvinnor upplever ömma bröst och bröstvårtor som ett tecken på PMS.

Tecken på graviditet
Vid tiden för graviditeten, upplever kroppen hormonella förändringar, främst. Kroppen förbereder sig för amning efter födseln. De hormonnivåerna i kroppen ökar, vilket resulterar i ömma bröst. Bröst, speciellt bröstvårtorna blir känsligare för beröring och enhetlig tyg. Därför bröst tidig graviditet är en ganska vanlig företeelse och inte en fråga om panik.

Dressing
Om du tar läkemedel såsom p-piller eller hormonersättningsterapi, då du kan uppleva ökad ömma bröst som en bieffekt av dessa behandlingar. P-piller tenderar att förändra hormonerna i kroppen. Bröstsmärta, speciellt runt vårtgården kan också höras på grund av antidepressiva eller läkemedel mot infertilitet.

Närvaron av tumörer
Du kan uppleva smärta i brösten, men inte är gravid, så vad kan vara orsaken? Det är också på p-piller. Anledningen till att det finns en känsla av smärta i brösten kan bero på närvaron av cystor eller tumörer. Cystor är en massa av härdat vävnad som kan utvecklas i bröstet och kan kännas som hårda klumpar. De kan vara godartad eller elakartad natur.

Bröstcancer
Som tidigare nämnts, kan ömma bröst och varsel vara ett tecken på en underliggande sjukdom. Det första tecknet på bröstcancer, speciellt i fallet av inflammatorisk bröstcancer, är bröstsmärta känner svår smärta. Om så är fallet, kan du behöva besöka läkare för iscensättningen av denna sjukdom som hotar liv och även för att utesluta eventuella komplikationer. Du måste känna igen tecken på bröstcancer för att förhindra metastaser till andra delar av kroppen, som kan vara dödlig.

Andra skäl för att inte patologisk
Förutom de ovan nämnda skäl, finns det flera andra orsaker till bröstsmärta. Ett vanligt motiv kan vara en behå som passar dåligt, vilket kan orsaka spänningar i musklerna i bröstet. Iklädd en stödjande bh och bekväm, är svaret att lösa detta irriterande tillstånd. Överdrivet intag av koffein som kaffe, läsk, energidrycker, te, etc. finns också några skyldiga som orsakar bröstsmärtor. För att undvika detta rekommenderas förbrukningen minskas och kontrolleras drycker. Istället för att dricka mycket vatten och vätskor, eller så kan du också välja färska fruktjuicer.

Lindra smärta i brösten

Realisering bröst kan vara mycket irriterande ibland. Det finns flera sätt på vilket detta obehag kan lindras. Här är några åtgärder som hjälper lindra smärtan känsla i bröstet.

  • En varm kompress eller kallt appliceras på bröstet kan minska irritationen av vävnaderna. Kylda kålblad kan göra underverk när det gäller att kontrollera smärta.
  • Massera bröstet är ett annat effektivt sätt att minska känsligheten. En bra massage hjälper till att förbättra blodcirkulationen och orsakar frisättning av toxiner via det lymfatiska systemet, vilket hjälper till att lindra smärtan.
  • Eftersom hormonella förändringar är också ansvariga för detta tillstånd, p-piller, för att balansera hormonnivåerna, kommer att vara användbart. Dock bör piller fattas först efter samråd med din läkare.
  • För svullnad och inflammation i både bröstet, kan ibuprofen tas. Detta läkemedel (tagen i föreskriven form) bidrar till att minska smärta i brösten.
  • Och slutligen, väl balanserad måltid för att mata dina muskler och bromsa alla hälsoproblem. Inklusive gröna grönsaker och fiberskiktet i kost hjälper spola ut överskott östrogen i kroppen. Dricka mycket vatten håller kroppen smidig och återfuktad.

Även bröstsmärtor är inte alltid ett allvarligt problem, det är aldrig för sent att söka läkarvård för korrekt diagnos av detta tillstånd. Timely medicinska ingrepp kommer att hålla allvarliga sjukdomar som bröstcancer och cancer i schack. Var försiktig!