Normal menstruationsblödning uppträder efter ett intervall på 21-35 dagar och varar 4-7 dagar. Å andra sidan, menstruations inte inträffa när som helst mellan två perioder. Detta är olika för varje kvinna. Vissa kan uppleva ljuset formade färgade flytningar eller för en eller två dagar, medan det finns några som kan ha kraftiga blödningar som varar i en vecka eller mer. Denna typ av blödning kan inträffa i någon del av reproduktionsorganen, inklusive vagina, livmoderhalsen och livmodern.

Orsaker
Det finns flera faktorer som kan utlösa denna typ av gynekologisk onormal vaginal blödning. Några av de vanligaste orsakerna är:

  • DUB: Denna livmoderblödningar ägglossning avfyras inte. Faktum uppstår när kvinnor inte ägglossning. Den verkliga orsaken till denna vaginal blödning är den plötsliga förändringen i hormonnivåerna.
  • Myom: Dessa är godartade tumörer som växer på livmoderväggen, som orsakar blödning mellan perioder. Det utvecklas vanligen hos kvinnor i fertil ålder.
  • IPV: Detta är en infektion i slidan som orsakar inflammation i området och resulterar i en lätt vaginalblödning åtföljd av smärta och klåda. Bakterier, virus, parasiter, allergener, kemiska irriterande osv, är några av de viktigaste orsakerna till denna infektion. Menopausala kvinnor löper risk för infektion på grund av låga nivåer av östrogen i kroppen.
  • Emergency piller: När en kvinna tar akut p-piller efter oskyddat sex, så hon kan ha vaginal blödning strax efter.
  • Ektopisk graviditet: I detta tillstånd, är det befruktade ägget fäster utanför livmodern. Detta är en onormal graviditet och kan behöva avslutas.
  • Missfall: Den plötsliga abort före vecka 20. Detta orsakar kraftig vaginal blödning som varar i flera dagar.
  • Vaginal torrhet: kvinnor i postmenopausala kvinnor som är äldre än 60 år kan uppleva blödningar efter samlag på grund av vaginal torrhet.
  • Cancer: olika former av cancer som påverkar de kvinnliga fortplantningsorganen, såsom cancer i livmoderhalsen och livmodercancer kan orsaka detta problem.
  • Andra orsaker: Ibland kan orsaken till vaginal blödning vara utanför reproduktionsorganen. Kvinnor som har en störning i blodkoagulering kan uppleva blödning vid tiden för ägglossning, vilket är ungefär halvvägs mellan perioderna. Kvinnor som lider av anemi, leukemi, sköldkörtelproblem, etc. har ofta onormal vaginal blödning.

Behandlingsalternativ
När du besöker en läkare med problemet med icke-menstruation vaginal blödning, han/hon först utfört en fysisk undersökning och studera din sjukdomshistoria, kost, kroppsvikt, livsstil, blodprover, etc. genomföras för att kontrollera nivåerna hormonella och blodvärden. Vid behov kan läkare föreslår ett graviditetstest. Ultraljud, endometriebiopsi, laparoskopi, etc, är några av de andra laboratorietester som utförs för att fastställa den exakta orsaken bakom problemet.P-piller är den mest använda för att övervaka icke-menstruationsblödning. Detta gör reglera menstruationscykeln och minskar chanserna för onormal vaginal blödning. I vissa fall, orala progesteron också lyckats stoppa blödningen. När blödningen åtföljs av smärta, reduceras sedan med hjälp av anti-inflammatoriska läkemedel. Bakteriell infektion i slidan behandlas med perorala antibiotika och antibakteriella krämer. På samma sätt är svampinfektioner behandlas med svampdödande krämer. Menopausala kvinnor ges östrogen kräm för utvärtes bruk kan minska irritation och inflammation i samband med vaginit.

Några orsaker till menstruationsblödning inte kräver operation. En stor myom bör tas bort med kirurgi. Om det blöder från den tjocka livmoderslemhinnan, läkare väljer endometrieablation, där livmoderslemhinnan förstörs med hjälp av kirurgiska instrument. Om tillväxten av en elakartad tumör i livmodern, är hysterektomi utförs för fullständig borttagning av livmodern.

Om du ser några av dessa tecken på onormal vaginal blödning, bör du informera din läkare. Även om det är lätt blödning, bör du inte ignorera problemet. Med snabb behandling av icke-menstruation, kan du undvika allvarliga konsekvenser i framtiden.