En av de viktigaste organen som är en del av den kvinnliga reproduktiva systemet är livmodern. Detta är den viktigaste delen av det kvinnliga reproduktiva systemet, som är platsen för implantation och tillväxt av det befruktade ägget. Det är där fostret är slutligen utvecklas till en baby. Dock är att under perioden av graviditet, ökar storleken på livmodern många gånger den normala storleken.

Bedömningen av huruvida en kvinna har en normal livmoder och äggstockar är viktigt att veta om kvinnan har eller kommer att få stora gynekologiska problem. Dessutom verkar det som en bra indikator på kvinnors hälsa. Det sägs att kunskap om storleken på livmodern hjälper förutsäga förekomsten och eventuellt graden av utvecklingen av sjukdomar som muskelknutor.

Vad är den normala storleken på livmodern?
Livmodern tre dimensioner generellt utvärderas för livmoderstorlek. Dessa inkluderar livmoder längd, mätt från botten (den högsta punkten i mitten av livmodern) till den externa öppningen. Längden kan också beräknas från anteroposterior sektionen, med den maximala längden på ett sagittalsnitt i denna riktning. Bredd livmodern mäts genom att uppskatta det maximala värde som erhålls i tvärsnittet av fonden.Storleken av livmodern ändras beroende på ålder och hormonstatus för kvinnor. Innan barnet når tonåren eller puberteten, normal storlek livmodern mm i längd är ca 35 mm. Den anteroposterior diameter vid denna tid sägs vara ca 10 mm. När flickan når puberteten, då på grund av ökad hormonella sekret, tjänar livmodern sin päronform, utseende och storlek ökar också. Normal livmoder storlek i cm sägs vara 8 cm x 6 cm x 4 cm. Livmoder volymen är mycket variant natur och sträcker sig från 75 cc till 200 cc. Livmodern väger ca 100-200 gram i hälften, kan man säga att både storleken på den handfull kvinnor.

Onormal uterin storlek
Storleken på livmodern kan påverkas negativt och kan bli mycket mindre om det finns förtjockning av slemhinnan i livmodern. I det här fallet, den minut, menar uterus minskar lumen storleken minskar på grund av ökningar av muskelväggen. Storleken på livmodern minskar också med framfall av livmodern eller livmoder föll. Dessutom kan det finnas ett tillstånd i vilket storleken av livmodern är längre än vanligt, på grund av närvaron av två livmodern, även känd som dubbel livmoder.

Livmodern kan expandera till många gånger sin naturliga storlek under graviditeten. En förstorad livmoder, kan dock vara ett tecken på muskelknutor eller cystor, särskilt om sett i postmenopausala kvinnor, vilket är när livmodern faktiskt borde krympa något på grund av upphörande hormonella sekret och uppkomsten av klimakteriet. Det finns många symptom på livmodern som kan hjälpa till att identifiera detta tillstånd så snart som möjligt, för att kunna diagnostiseras och behandlas på kortast möjliga tid.