Livmodern är en av de viktigaste organen i det kvinnliga reproduktiva systemet. Vanligtvis finns i bassängen med olika muskler, ligament och vävnader. Ibland under förlossningen, förlossning eller svårt, dessa muskler försvagas. Med åldrande, det är en förlust av naturligt östrogen, eftersom livmodern kan komprimera och in i slidan. Detta tillstånd kallas livmoderframfall, eller livmoderframfall. Vissa andra förhållanden som försvagar musklerna som håller livmodern på plats inklusive cystocele (bråck av den främre väggen av vaginan högre), enterocele (bråck toppen av den bakre vaginala väggen) och rectocele (bråck bakvägg) vaginalt.

Uterin prolaps är av tre typer, såsom första graden prolaps, prolaps av andra graden och tredje gradens framfall. I första graden prolaps, sjunker livmodern in i övre vagina. Andra klass livmoderhalscancer prolaps häftar slidöppningen. I tredje klass, är framfall av livmodern, livmoderhalsen eller hela livmodern utanför slidan. Detta tillstånd kallas framfall.

OrsakerGraviditet, flerbarnsfödsel med normal förlossning genom slidan är den främsta orsaken till livmoderframfall. Födelse trauma inträffade och svåra förlossning är de främsta orsakerna till försvagning och stretching av muskler och stödjande vävnader, vilket leder till livmoderframfall. Förlusten av muskeltonus i samband med åldrande och minskade nivåer av cirkulerande östrogen efter klimakteriet är också ansvariga för livmoderframfall.

Vissa tillstånd, såsom kronisk hosta på grund av astma eller bronkit, bäckentumörer eller stress på grund av orsaken till det ökade trycket i buken förstoppning, vilket kan orsaka livmoderframfall. Några andra orsaker till livmoderframfall är övervikt, radikal kirurgi i bäckenområdet och lyfta vikter i överskott.

Symptom

Vid mild livmoderframfall, kan det inte finnas några betydande symtom. I fallet med måttlig och svår livmoderframfall, kan följande symtom:

  • Vävnad som skjuter ut från slidan
  • Känsla av tyngd eller dra i bäckenet
  • Ryggsmärta
  • Urin svårigheter, såsom förlust av urin eller brådskande
  • Svårigheter med en avföring
  • Smärtsamma samlag
  • Svårigheter att gå

Bör inte förbises dessa symptom på livmoderframfall. Om den lämnas obehandlad kan utveckla några allvarliga komplikationer. Vid svår livmoderframfall av vaginal fodret exponeras utanför kroppen, vilket kan orsaka vaginala sår. I vissa fall kan sår smittas. I vissa fall kan det finnas andra bäckenframfall, såsom rektum och urinblåsa organ. Kan orsaka svårigheter att urinera och ökad risk för urinvägsinfektioner.

Diagnos

Det är nödvändigt med en gynekologisk undersökning för diagnos av livmoderframfall. Den består och falla ner. Vid uretär obstruktion på grund av fylla framfall, njur ultraljud eller IVP krävs. Ultraljudet utförs för att utesluta andra bäckenproblem.

Behandling

Vid lindrig framfall utan symtom, är inte nödvändig medicinsk behandling. Olika behandlingsalternativ inkluderar livsstilsförändringar, vaginala suppositorier och kirurgi. Om du är överviktig, du behöver för att uppnå och bibehålla en hälsosam vikt. Du kan prova några övningar (Kegel övningar) för att stärka bäckenbottenmuskulaturen. En vaginal pessar som passar inne i slidan är användbar för att hålla livmodern på plats. Östrogen grädde eller ägg suppositorier eller ringar in i slidan hjälper till att återställa styrka till musklerna och stödjande vävnader. Om dessa behandlingsalternativ inte lindra symtom, då det kirurgiska alternativet rekommenderas. Det är nödvändigt vaginal hysterektomi, där livmodern och vaginala vävnader överskott avlägsnas.

Du kan förhindra framfall av livmodern, bibehålla en hälsosam vikt, öva Kegel övningar och förebyggande av hosta. Dessutom, för kvinnors hälsa, regelbunden motion och bibehålla en hälsosam kroppsvikt är också mycket användbara.