Uppkomsten av klimakteriet hos kvinnor definieras som före klimakteriet eller klimakteriet. Klimakteriet inträffar när menstruationscykeln kvinnor upphör efter 12 månader i rad av amenorré. De flesta kvinnor går igenom denna fas av hans 45: e året, men symptomen på klimakteriet kan uppstå bland kvinnor i åldern 25-70 år. Östrogen och progesteron är två hormoner som behövs för att reglera menstruationscykeln. Kvinnor har mer än 1-2000000 äggsäckar eller folliklar i äggstockarna. Med åldern, äggstockarna börjar producera mindre östrogen och progesteron, vilket resulterar i skapandet av färre ägg och en successiv avmattning av den reproduktiva cykeln.

Bristen på ett adekvat, och högre än normala nivåer av östrogen progesteron orsakar hormonell obalans, vilket leder till pre-menopausala symtom. Höga nivåer av stress, miljögifter och dålig kost kan också orsaka hormonell obalans i kroppen av kvinnan.

Symptomen på klimakterietEftersom produktionen blir obalanserade hormoner, kvinnor upplever en rad fysiska symptom, emotionella och kognitiva. Längden på premenopause varierar från en kvinna till en annan, från ett till sex år. Det vanligaste symptomet observerats hos premenopausala kvinnor är förändringar i menstruationscykeln. Cykeln kan vara kort, vilket orsakar frekventa perioder, eller kunde vara längre, vilket resulterar i mindre frekventa perioder. Vissa kvinnor har varit kända för att hoppa till och med perioder helt och hållet. Andra symtom relaterade till pre-menopausala nämns nedan.

Fysiska symptom: nedgång i nivån av östrogen hos premenopausala orsakar fysiska symtom såsom vaginal torrhet, ömma bröst, viktökning, värmevallningar (även känd som värmevallningar eller nattliga svettningar om de råkar på natten) kraftiga blödningar eller dålig , spotting, sömnproblem, urinvägsinfektioner, urininkontinens (hosta, nysning, skratt, eller motion), håravfall, torra ögon, torr hud, trötthet, matsmältningsbesvär, minskad ämnesomsättning och ökad sårbarhet för många sjukdomar.

Känslomässiga symptom: Kvinnorna upplever också känslomässiga förändringar som ångest, humörsvängningar, depression, irritabilitet, glömska, ilska, nervositet, plötslig oförmåga att hantera stress, frustration och minskad libido och impotens orsak.

Kognitiva symtom: förvirring, svårigheter att multitasking, förlust av koncentration och minnesförlust är några av symptomen som speglar förändringarna i tankeprocess av en kvinna, minne, inlärning, att döma och resonemang färdigheter i pre-menopausala kvinnor.

Förvaltnings premenopausala

Det viktigaste att förstå om klimakteriet är inte en sjukdom, och behöver därför ingen behandling. Men beroende på omfattningen och svårighetsgraden av klimakteriebesvär kan hanteras med medicinska eller vissa förändringar i livsstilen.

Dressing: Vissa läkare ordinera låg dos p-piller för att minska kraftig blödning och värmevallningar. Hormonbehandling (HRT), fytoöstrogener, antihypertensiva, bisfosfonater och lipidsänkande läkemedel förskrivna för premenopausala kvinnor, efter en noggrann studie av riskfaktorer och behov. Droger som Prozac, Zoloft, och rekommenderas också att kontrollera känslomässiga förändringar.

Kosttillskott: Kosttillskott som bioflavonoider (naturliga pigment i frukt och grönsaker), E-vitamin, folsyra, vitamin C, glukosamin och kondroitinsulfat, gurkört olja, vitamin B12, etc., är föreskrivna för att lindra värmevallningar, minskade depressiva symtom och ledvärk.

Förändringar i livsstil: hormonell obalans premenopausala minska bentätheten (BMD) och lipidprofilen, vilket leder till benskörhet och hjärt-kärlsjukdom. En kost rik på kalcium som mjölk, ost, yoghurt, och kalcium-berikade livsmedel hjälper till att skydda andra från kroppen av en kvinna benskörhet. En kost rik på frukt och korsblommiga grönsaker som broccoli, vattenkrasse, blomkål, vitkål, etc., hjälper bekämpa den ökade risken för hjärtsjukdom. Soy protein eller soja livsmedel är också kända för att bidra till att minska svårighetsgraden av symtomen vid klimakteriet eller klimakteriet.

Att gå igenom klimakteriet är en stressig tid för varje kvinna. Det är svårt att acceptera de fysiska förändringar, emotionella och kognitiva orsakas av hormonell obalans i kroppen. Denna fas av en kvinnas liv kan inte undvikas, men en noggrann genomgång av dess orsaker, symptom och förvaltning kan bidra till att lösa symptomen bättre och hålla sig frisk.