Hepatiska cystor eller lever cystor är runda, säck-liknande strukturer sprids tunt i vävnader i levern. Storlekar lever cystor varierar från 2 mm till mer än 20 cm i diameter. Men de flesta människor har cystor ca 2 cm i storlek. Omgiven av levern vävnader är tomma eller innehåller ämnen frön. Enligt den medicinska uppgifter, lever cystor är vanligare bland män och äldre. Men chanserna att utveckla symptomatiska cystor är högre hos kvinnliga patienter.

Orsaker och symptom

De flesta fall av levercystor är idiopatisk, dvs viktiga orsaker till dess bildande. Det är känt att utvecklas på grund av avvikelser medfödda (närvarande vid födseln) i gallgången. Få fall av lever cystor orsakas på grund av andra allvarliga komplikationer såsom polycystisk leversjukdom (lever massivt expanderade), levercancer, Caroli sjukdom, medfödd leverfibros och Echinococcus infektioner.Lever cystor är oftast asymtomatiska, och de flesta av de människor som har dem är omedvetna om deras tillstånd. Det visade sig att mindre än 5 procent av personer med lever cystor symtom. Dessutom väskor godartad inte påverka den normala funktionen hos levern. När cysta blir större med cirka 7 cm, eller om det finns blödning i cysta, då endast orsaka symptom. Blödning i cystor kännetecknas av en plötslig smärta i höger övre buken. De symptom i samband med lever cystor är följande.

  • Övre delen av buken uppblåsthet och obehag
  • Buksmärta
  • Illamående
  • Utbrott cystor
  • Matsmältningsproblem
  • Skuldra
  • Förstorad lever
  • Blockering av gallgångarna
  • Infektion i gallvägarna

Diagnos och behandling

Diagnosen lever cystor uppstår när en patient genomgår en datortomografi (CT) eller ultraljud av buken. Vanligtvis övrigt upptäcktes när imaging test för andra buken problem. Om det behövs, en undersökning av ett prov av vätska från cysta, utförs biopsi av den drabbade vävnaden och blod (för fall av parasitinfektion). Det är vanligt att en individ har mer av en cysta i levervävnad och sällan, multipla cystor.

Eftersom lever cystor inte störa den normala funktionen av kroppen, betydande behandlingsmetoder. I fall cystor är ganska stora (t.ex. mer än 3 cm), är det lämpligt att gå för en bildövervakning för att kontrollera tillväxten av buken cystor. Folk kommer att behandla lever cystor först efter att ha upplevt de obehagliga symptom som förändrar deras normala arbete. Samma behandling utförs för sug- och/eller kirurgiskt avlägsnande av cystor.

Den två metoder tillgängliga behandling, är avlägsnande av cystor av laparoskopisk kirurgi en mer tillförlitlig drift. Enkel cysta aspiration rekommenderas inte, eftersom vätskan tenderar att fylla cystor efter en tid. Kirurgi, 2-3 små slitsar i buken. Med hjälp av en laparoskop, är en stor del av de drabbade vävnaderna, inklusive cysta väggen bort och snittet webbplatser är sys. Laparoskopisk kirurgi rekommenderas även om cystor förhindra det normala flödet av galla in i tunntarmen saft.

Denna minimalt invasiva förfarande kräver sjukhusvård för 1-2 dagar. I allmänhet kandidater fullständig återhämtning inom två veckor efter operationen. Eftersom levern regenererar, vilket hämtas korrekt. Om cysta blir smittade, kan behandlingen inkludera antibiotika och andra receptbelagda läkemedel, med avlägsnande av vävnad och cystor. För personer som deltog i kirurgi för behandling av lever cystor, är återfallsfrekvensen mycket låg (nästan försumbar).

Slutligen asymtomatisk behövs ingen specifik behandling för lever cystor. Du bör dock vara medveten om komplikationer av levercystor, såsom infektion, gulsot (gulfärgning av hud och vita), blödning (som orsakar smärta) cystor och avbrott i flödet av galla juice. Om någon misstänker att han/hon har cystor i levern, är det lämpligt att samråda och rådfråga en läkare för korrekt medicinsk vård. Utom i lindriga fall störningar, lever cystor är säkra för levercancer och leversvikt.