Gulsot är inte i första hand en sjukdom utan ett symptom i sig som kan vidtas för att olika villkor i kroppen. Förekomsten av gulsot är kopplat till höga nivåer av gult pigment av röda blodkroppar i kroppen. Vad är denna gula pigment och vad som orsakar symtomen på gulsot inträffar? Alla var i detalj i den följande beskrivningen.

Symptomen på gulsot

I vuxna
gulfärgning av hud och gulfärgning av ögonvitorna (sklera) och andra slemhinnor är några stora tecken på gulsot. Blek avföring, mörk urin och kliande hud kan också ses som symptom. Utöver dessa symtom kan gulsot också åtföljas av några som kan uppstå på grund av deras orsaker. Så du kan också förvänta symptom är:

 • Illamående
 • Kräkning
 • Buksmärta
 • Feber
 • Svaghet
 • Aptitlöshet
 • Huvudvärk
 • Sammanblandning
 • Svullnad i benen och buken


Hos spädbarn
Den andra dagen av födelsen eller fjärde är när de typiska symtom som gulfärgning av hud och ögon visas hos spädbarn. Men det finns fler tecken som indikerar en allvarligare fall av gulsot hos nyfödda. De innefattar:

 • Gulfärgning av huden
 • Buken, armar och ben är gula
 • Svårt att väcka eller större apati
 • Högfrekventa skrik och dålig kost
 • Symtom på gulsot kvarstår i mer än tre veckor

Orsaker

På tal om det gula pigmentet av röda blodkroppar, ett pigment som är känt som bilirubin (gul-orange pigment i galla som är bildat som produkten av hemoglobin). De röda blodceller användes, när sönder, vilket gav en återstod. En normal del av detta avfall är bilirubin. Därför är denna del sedan filtreras från blodomloppet av levern och frigörs i tarmkanalen. Därefter lämnar kroppen i avföring.

På grund av vissa faktorer, är bilirubin produceras i mängder som överstiger i blodet för att elimineras genom levern. Detta är tydligt i fallet med patienter med hemolytisk anemi. Hos dessa patienter, röda blodkroppar har en onormal rytm snabb förstörelse som producerar stora mängder bilirubin i blodet. En annan orsak till uppkomsten av gulsot kan vara oförmågan av levern för att avlägsna bilirubin från blodet. Människor som lider av sjukdomar som cancer, gallsten eller inflammation i gallgångarna, kan också ha ovanstående symtom. Detta beror på att, eftersom dessa villkor kan skapa en blockering i gallgångarna. Detta i sin tur minskar flödet av bilirubin och galla från levern till därför hindrar en normal process.

Behandling

Efter bestämning av vad som orsakat eller orsakar uppkomsten av gulsot, är behandlingen rekommenderas. Intravenösa vätskor, läkemedel, antibiotika eller blodtransfusioner kan vara inblandade i behandlingen. I fallet med neonatal gulsot, kan ljusterapi eller utbytestransfusion av blod finnas krav. Men oavsett behandlingsförfaranden som antagits av läkare, det finns vissa egenvårdsåtgärder som kan vidtas på hemmaplan. Rörledningen väntar vila rekommenderas i de flesta fall, så drick mycket vätska för att hålla kroppen väl hydrerad. De läkemedel bör undvikas tills ordinerats av läkare.

Saft av bittra luffa när dras genom näsborrarna, ger befrielse från symptomen av gulsot. Färsk tomatjuice blandat med lite "peppar och salt är också en värdefull behandling, så det är en blandning av blad av orm kalebass och varmvatten. Sockerrör juice eller saft stjärnan är också effektiv som en naturlig behandling av gulsot. Blöt några mandlar, datum och kardemumma flera nätter i vattnet och gör en fin pasta av dem nästa dag. Den dricksvatten citron korn eller flera gånger om dagen, för länge sedan i förvaltningen av symptom också.

Detta var den kort segment av symptomen på gulsot, följt av deras orsaker, liksom en kort beskrivning av de metoder för behandling. Som sagt, är gulsot inte en sjukdom, men en indikation på vad att något är fel i kroppen. Därför uppmärksamma detta symptom och repareras i tid.