Du går till snabbköpet för att köpa lite "frukt, och alltid välja de som känner till god smak, ha fattat detta beslut utan att ha provat andra frukter. De säger att rökning är en dålig vana, och även innan du möter en person som han/hon så dålig etikett, eftersom han/hon röker. Du röstar på ett politiskt parti bara för att det tjänar deras tro, oavsett om det hjälper att bedöma förändringar i samhället. Förbise fel på sitt favoritlag gör en pjäs, eftersom du är en hängiven anhängare av laget och fortfarande innehar motståndarlaget ansvarar för deras förlust, eller förlust av ditt favoritlag.

Alla dessa är exempel på selektiv perception som människor är benägna att göra. Ofta kallas en kognitiv bias i psykologi selektiv perception är en process genom vilken att filtrera viktig information rätt att tro vad vi tror. Vår förståelse av saker utvecklas genom antalet händelser, personer eller omständigheter (sk stimuli) som har exponerats. Vårt beteende (sk svaret) bildas på basis av dessa händelser och våra erfarenheter med dessa händelser. Dessa erfarenheter registreras i vårt minne, så att våra svar liknar en situation eller en person som är bara "hur" och inte "samma". Vi agerar i enlighet med våra förväntningar på en person eller en situation. Detta beteende kan förstås med hjälp av några exempel.

Förstå selektiv perceptionTänk dig en kvinna som är i ett missbruk äktenskap. Hennes man är en alkoholist och gör striderna i de mest triviala frågor. Han trodde att det är "det goda" som beter sig på detta sätt. Hon är känslomässigt beroende av sin man. Du, som en vän försöker övertyga henne att lämna denna kränkande äktenskap, försöker visa verkligheten, är mannen en rasande alkoholist, våldsam och är helt beroende av honom. De vet inte hur man handskas med denna vana, du ventilera sin ilska och frustration över det. Hon tiden, vägrar att acceptera denna sanning. Han säger att han kan förändras, det finns en bra sida till honom att hon så småningom kommer att utföra. Detta är ett tydligt exempel på selektiv perception, där kvinnan i fråga snedvrider verkligheten, inte accepterar det, och uppfattar på ett sätt som är lämpligt för din bekvämlighet (vilket kan vara känslomässigt eller ekonomiskt beroende av sin man, eller enbart bekvämligheten med att ha en man i hennes liv). Om inte en situation ger upphov till ett försvar i den och verklighet i ett nytt ljus, kan det tyckas för dig att du försöker få igenom en stenmur med någonting som verkligen hjälpa till hans försvar.

I processen att exponering för ett stimulus, registrering på vårt system, organisera våra tankar och känslor om stimulans, och sedan tolkar den verkliga effekten av stimuli och fakta om vilka förvrängda. Allt detta gör oss uppfattar stimulans annorlunda eftersom alla tankeprocesser som vi har passerat. Som sådan är slutresultatet uttryckt i vårt svar på den stimulans, och är baserad på vad vi vill och inte vill göra det. Detta blir vad som kallas selektiv perception.

Selektiv varseblivning används ofta som en reklam strategi att öka populariteten och försäljningen av en produkt. Till exempel finns det en stor efterfrågan på ett visst märke av en mobiltelefon, sedan överväga att köpa själv. Plötsligt ser du en annons för det i tidningen, tidningen eller på tv. Plötsligt är telefonen överallt. Vad de inte inser är att detta alltid har funnits, men som har framkommit dessa stimuli, eftersom du aldrig verkligen behöver telefonen. Men nu när du funderar på att köpa en mobiltelefon, du ser överallt eftersom deras allmänna kunskaper ingår nu söker telefonen. Företaget, har under tiden skapat eller orsakat en önskan att köpa telefonen genom att främja produkten att vara populär, och därmed öka medvetenheten.

Som ni ser, det finns många sätt som selektiv perception sker i våra liv. Vi tenderar att generalisera, göra bedömningar stereotypa och de grundläggande felen i tilldelningsförfarandet för. Kort sagt, det tenderar att förvränga sanningen för att få oss att må bra, för att skapa fred i vår tro, och på något sätt fly från verkligheten för att fatta beslut med lätthet. Det är en vanlig metod och verkligen överväga alla de stimuli som vi är utsatta, kommer vi att öka vår globala medvetenheten om dessa stimuli.