Dopamin, en neurotransmittor som är allmänt finns i djur. Det är en typ av alkaloid och monoaminförening, som kallas fenetylamin. Den fungerar som en signalsubstans och fem typer av dopaminreceptorer aktiveras - D1, D2, D3, D4 och D5, och dess varianter. Den kemiska formeln för dopamin är C6H3 (OH) 2-CH2-CH2-NH2, medan dess kemiska namn är 4 - (2-aminoetyl) bensen-1, 2-diol. Det också känd under förkortningen "DA". Producerad i svart och ventrala tegmentala ämne, bland annat områden i hjärnan, är dopamin också ett neurohormone släpptes av hypotalamus.

Roll av dopamin i hjärnan

Dopamin spelar en viktig roll i samband med beteende och kognition, motivation, belöning och frivillig rörelse. Listan innehåller också relaterat till sömn, uppmärksamhet, humör, lärande och hämning av prolaktin produktiva roller. Förutom detta är det troligt att signalera de delar av hjärnan som ansvarar för att lära sig ett nytt beteende. Dopaminerga neuroner i mitthjärnan, är den huvudsakliga källan till dopamin.Motivation och nöje
Hur känner du dig när du äter din favoritmat? Naturligtvis är det en spontan respons som vi mår bra. Denna känsla av njutning tillhandahålls av dopamin, som är nära relaterad till nöjet systemet i hjärnan. Det släpptes under sexuell aktivitet. Maten orsakar också frisättningen av dopamin. Dopamin ger en känsla av förstärkning för att motivera en person att utföra vissa aktiviteter. En teori är att droger, såsom kokain, nikotin och amfetamin också leda till en ökning av mängden frisatt dopamin.

Lärande och belöning söker
Denna signalsubstans är involverad i rörelsekontroll. Det också involverad i signalering av fel i förutsägelse av belöning, kognition och motivation. En annan belöning sökande beteende av dopamin är associerade med missbruk, fokus och konsumtion. Enligt forskning, när en individ förväntar sig en belöning, är dopaminneuroner aktiveras i hjärnan som en fråga om motivation. Effekten med priset är mer än förväntat, avfyrandet av dessa neuroner ökar.

Dopamin är också ansvarig för flödet av information från olika områden i hjärnan i frontalloben. Om det är problem med dopaminnivåer, vilket kan orsaka ett dopp för att lösa problemen med minne och uppmärksamhet. Minskningen av koncentrationen av dopamin i prefrontala cortex sägs vara ansvarig för sjukdomen Attention Deficit.

Streets of dopaminerga neuroner

De nervöverföringsvägar dopamin från region till region. Det finns fyra huvud dopaminerga vägar och är följande:

Via mesolimbiska
Dopamin överförs från mitthjärnan ventrala tegmentala arean (VTA) till nucleus accumbens i det limbiska systemet genom denna väg.

Mesocortical Way
Dopamin sänds från VTA till den frontala cortex via denna väg.

Nigrostriatala
Denna väg överför dopamin i substantia nigra (struktur i mitthjärnan) striatum (subkortikal del av hjärnan). Denna väg är involverad i kontrollen av motorisk dysfunktion eller degenerering av leden till Parkinsons sjukdom.

Väg Tuberoinfundibular
Denna väg, som påverkar utsöndringen av vissa hormoner, inklusive prolaktin, dopamin sänds från hypotalamus till hypofysen.

Dessa vägar är ansvariga för en väl fungerande av dopamin. Detta förhindrar skador på hjärnan, som avslutas med ett hälsoproblem.

Med alla dessa funktioner och komplexitet, är det inte förvånande att dopamin så viktigt i hur vår hjärna bildas utseende. Välsigna dig!