Urin är en färg flytande produkt färglös eller något gulaktig, utsöndrings transparent vätska. I grund och botten, som innehåller vatten och vattenlösliga produkter av avfall som genereras under de metaboliska processer som sker inuti vår kropp. Urin innehåller mestadels kväve och avfallsmaterial såsom urea, kreatinin och urinsyra och en liten mängd av mineralsalter och enzymer. Njurarna filter blodet att extrahera dessa flytande avfall, som sedan utvisas ur kroppen med vatten genom processen kallas urinering eller urinering. Urin njure bildas transporteras av urinledarna till urinblåsan, som upprätthåller dess utvisas genom urinröret. Förekomsten av pigment "urochrome" ger den karakteristiska ljusgul urin.

Orsaker mörk urin

Såsom redan nämnts, är urinen hos en frisk individ färglöst eller blekt. Varje förändring i färgen på urinen kan vara ett symptom på olika hygienkrav. Således kan den mörka färgen orsakas av olika faktorer, allt från att äta vissa livsmedel, otillräckligt vätskeintag genom intag av vissa läkemedel och vissa allvarliga sjukdomar.

  • Den otillräckliga vätskeintag eller uttorkning är den vanligaste tillstånd associerade med mörkgul urin. Uttorkning kan orsaka urinen koncentrerad med avfall och förvandla det till en vätska med mörkgul färg. Uttorkning är det viktigaste steget i rätt mörk urin morgonen.
  • En annan gemensam faktor som kan orsaka detta tillstånd är konsumtionen av vissa livsmedel. Såsom urin kan missfärgas gul mörk, på grund av konsumtion av sparris, förbrukar en stor mängd betor amaranth kan ge till den. Även i detta fall, konsumerar en massa björnbär och rabarber kan också ge en röd nyans till den.
  • Ofta kan det resultera från att ta vissa mediciner eller kosttillskott. Tillskott av vitaminer, särskilt vitamintillskott B kan orsaka urin mörkgul. Dessutom kan C-vitamin ger en ljus gul eller orange. Som tillägg kan vissa läkemedel såsom derivat av kinin och nitrofurantoin också orsaka urin blir mörk gula eller bruna.
  • Ihållande missfärgning av urin kan emellertid vara associerad med vissa sjukdomar, såsom cystit eller urinvägsinfektion. Blåskatarr eller urinvägsinfektion är en av de vanligaste faktorerna som orsakar mörk urin under graviditet, uttorkning den andra faktorn är orsaken till graviditetsillamående.
  • Leversjukdomar, såsom gulsot, cirros och hepatit kan också orsaka mörkgul till brun urin.
  • Hemolytisk anemi är ett tillstånd associerat med utsöndring av urin mörkgul brun. Detta tillstånd kännetecknas av onormal nedbrytning av röda blodkroppar och utsöndras i urinen.
  • Röda blodkroppar kan också finnas i urinen, vilket ger en mörk gul med röd färg, på grund av hematuri, som kan orsakas av flera faktorer, bland annat njursten, urinvägsinfektion och galla.
  • Bortsett från dessa, kan det vara en indikator på njurinfektion, förgiftning och hudcancer melanom koppar.


Symtom mörk urin

Om ingen tillhörande hälsoproblem, kan åtföljas av andra symtom. En stark lukt och kan vara närvarande som en följd av uttorkning, såsom kvävehaltigt avfallsmaterial är koncentrerade i urinen. En stark lukt dåligt och kan vara närvarande om den urinvägsinfektion är den underliggande orsaken till mörk urin. I allmänhet är urinvägsinfektion präglas av grumlig urin, med en offensiv lukt. Ibland kan den åtföljas av symtom som täta urinträngningar, smärta och sveda vid urinering, feber och trötthet.

Behandling beror på de bakomliggande orsakerna. Om den orsakas av uttorkning eller intag av vissa livsmedel och kosttillskott, då du inte behöver någon behandling. I en sådan situation, dricka mycket vatten är tillräcklig för behandlingen. Dricka mycket vatten kan också bidra till sjukdomar såsom urinvägsinfektioner. Men om urinen är mörkt brunt eller gult för en avsevärd tidsperiod, då är det bäst att besöka en läkare. Han eller hon kommer förmodligen utföra en serie diagnostiska tester som inkluderar urinanalys, blodprover, leverfunktionstester och en ultraljudsundersökning av njurar och urinblåsa, för att fastställa orsakerna. Andra behandlingsalternativ beror på resultaten av dessa granskningar och prov.