Utsöndringen av urin är den flytande produkt som utsöndras av njurarna och ut genom urinröret. Hämtningen utsöndringsprodukt vätska definieras som urinering. Urin innehåller avfall vattenlöslig (kvävehaltiga avfallsprodukter, främst) som genereras av metaboliska processer i kroppen. Både lukten och färgen på urinen kan tjäna som en viktig indikator på olika hygienkrav. Urinen hos en frisk person är ljuset och lukten nästan, medan närvaron av en stark lukt i urin kan indikera en underliggande sjukdom.

Orsaker
Även om en stark lukt av urin kan vara ett symptom på olika sjukdomar eller störningar, ibland kan det också orsakas av enkla skäl, såsom uttorkning. Uttorkning är en vanlig orsak till urinlukt. Bristen på tillräckligt med vatten i kroppen orsakar urinen är koncentrerad med restprodukter och producera en märklig lukt av ammoniak. Den försvinner vanligen med tillräcklig vätskeintag och vatten. Men om dessa åtgärder inte eliminera lukten av urin, då kan det vara en indikator på andra villkor, som beskrivs nedan:

  • Bland de olika hygienkrav, det vanligaste är den urinvägsinfektion eller urinvägsinfektioner. UI har visat sig vara vanligare hos kvinnor än hos män, och hög urin i denna situation är att ha en lukt av ammoniak. Urin färg kan också ändras, om IE orsakar lukten av urin.
  • Förutom att vara mer sårbara för att utveckla en urinvägsinfektion, kvinnor är också känsliga för vaginal infektion. En fiskliknande lukt av urin kan vara en indikator på bakteriell vaginos, som också kommer att åtföljas av andra symtom, såsom klåda och brännande känsla i slidan. Svampinfektion i slidan kan också orsaka urinlukt, förutom att orsaka flytningar och klåda.
  • Urinvägsinfektion kan också vara ett urinprov med stickande lukt.
  • Om urinen luktar sött eller frukt, då det kan orsakas av diabetisk ketoacidos. Förekomsten av höga nivåer av socker och ketoner i urinen kan ge en lukt söt och fruktig. Denna lukt kan också vara associerade med vissa sällsynta sjukdomar relaterade till ämnesomsättningen.
  • Utöver de sjukdomar och störningar, mediciner, kosttillskott och äta vissa livsmedel kan vara några av de vanligaste orsakerna. Multivitamin tabletter (speciellt vitamin B6) och livsmedel som sparris är kända för att producera en urinen lukt foul.
  • Förutom dessa orsaker till starka lukter av urin, ibland, leversjukdomar och metaboliska sjukdomar kan också orsaka urinlukt. En sällsynt men potentiellt dödlig sjukdom som kallas lönnsirap urin sjukdom kan orsaka en karamell-liknande lukten av brinnande urin.
  • En annan orsak till illaluktande urin uppstår när kroppen inte kan absorbera metionin, en aminosyra. Detta resulterar i dålig absorption av urin lukt, som liknar en svampinfektion.
  • Om urin avger en unken lukt, kunde den troligaste orsaken vara fenylketonuri, en sällsynt sjukdom där kroppen inte kan bryta ner vissa proteiner.
  • Rectovaginal fistel, en sällsynt sjukdom i slidan och ändtarmen förenas för att bilda en länk, vilket resulterar innehållet evakuerade direkt genom slidan, kan också orsaka urin har en obehaglig lukt.

Behandling
Den enkla behandling för lukten av urin är att dricka mycket vatten. Dricka mycket vatten hjälper till att avlägsna giftiga ämnen som ger stark lukt av urin. Kan vara lika effektiva i att döda bakterier och skadliga mikroorganismer i kroppen. Några enkla hem rättsmedel för urinlukt av tranbärsjuice och vitlök juice kan hjälpa, om orsaken är infektion i urinvägarna. Du kan förbereda en annan effektiv hem botemedel kokande två teskedar kummin i fyra eller fem liter vatten. Dricksvatten bidrar till att eliminera lukten av urin.På samma sätt kan kvinnor med vaginal svampinfektion ta yoghurt. De acidophilus bakterier som finns i yoghurt kan hjälpa till att kontrollera jästen befolkningen och behandling av svampinfektioner. Du kan också prova citronsaft och korn vatten för att ta bort lukten av urin.

Men om lukten av urin inte tas bort efter att ha tagit alla åtgärder, eller om problemet är återkommande i naturen, sedan överväga att besöka din läkare. Han eller hon kommer förmodligen föreslå ett urinprov för att fastställa den exakta orsaken till lukten av urin, och sedan behandla den underliggande orsaken därefter.