Porslin gallblåsan är ett sällsynt tillstånd där väggen i gallblåsan införlivas. Det är en ovanlig manifestation av kronisk kolecystit, som kännetecknas av kalcifiering i gallblåsan väggen. Detta tillstånd tros vara orsakad av gallsten drivna dock forskning pågår för att fastställa den exakta orsaken.

Vad är porslin gallblåsan?
Gall är en påse liknande struktur, som är placerad under levern, strax under bröstkorgen. Det är en viktig del av matsmältningssystemet, head shop och koncentrera galla, som hjälper till i nedbrytningen av fet mat.

Porslin gallblåsan är ett tillstånd där blåsväggen blir hårt och sprött. På grund av den känsliga naturen och blåaktigt vit lera, gallblåsan, och "porslin gallblåsan" från namnet exakt liknar porslin och keramik. Detta inträffar oftast på grund av en kronisk inflammation i orgeln. Överskottet förkalkning av väggen i gallblåsan, även kallade förkalkade gallblåsan eller kolecystit förkalkning. Vi läser i detalj hur är förkalkning. Men innan vi försöker förstå hur gallblåsan.Förkalkning process
gallblåsan lagrar galla, en syra som är viktigt för omsättningen av livsmedel, och därmed hjälper till i matsmältningen. Bile syntetiseras i levern och transporteras till gallblåsan via cystisk kanalen. Detta passerar sedan galla i tunntarmen genom gallgången, i rätt mängd som behövs för att bryta ner fett. När galla inte kan bryta allt fettet framgångsrikt, kristalliserar kolesterol i små gallsten. Gallsten kan bo i gallgångarna och begränsa flödet av vätskor. Gallsten överstigande kan orsaka obstruktion av vägen, vilket orsakar infektion och inflammation i gallblåsan. Om detta tillstånd kvarstår under lång tid, härdning och förtjockning av gallblåsan väggen inträffar med åtföljande härdning av gallblåsan. Detta tillstånd är mycket allvarligt och kan kräva kirurgiskt avlägsnande av gallblåsan helhet. Nästan 90% av fallen är associerade med gallsten.

Förkalkning i gallblåsan kan förekomma hos män och kvinnor, men kvinnor är fem gånger större risk att utveckla sjukdomen än män. Den goda nyheten är, det här är ett ovanligt tillstånd och den totala förekomsten i den allmänna befolkningen är inte ens 1 procent.

Symtom porslin gallblåsan
Patienter med porslin gallblåsan vanligen asymtomatiska och tillståndet upptäcks genom enkla grafer radio buken CT, röntgen eller ultraljud gjort av andra skäl. Men i vissa fall, symtom som buksmärta (som ökar efter att ha ätit), kräkningar, gulsot och kan associeras med sjukdomar i gallblåsan.

Behandling av porslin gallblåsan
blir det väldigt svårt att upptäcka förkalkad gallblåsan i tidiga skeden, eftersom den inte har några tidiga symptom. Personer med detta problem gallblåsan löper större risk att utveckla cancer i gallblåsan, som har en dålig prognos och kan vara ett allvarligt tillstånd. På grund av risken för gallblåsecancer är operation ofta rekommenderas. Kirurgi kan vara öppen eller laparoskopisk. Forskning pågår för att finna sätt att behandla detta tillstånd i senare skeden.

Detta var allt på porslin gallblåsan. Även studier har antytt ett direkt samband mellan förkalkning kolecystit och gallblåsan cancer, är föreningen osäkert.