Andning är avgörande för överlevnad. Vi vet alla att. Men visste du att läkaren smart, något så enkelt som att andas kan vara ett test och en ledtråd till möjligheten av en sjukdom eller störning i andningssystemet? Ja, när andning i sömnen, oftast, inga ljud produceras. Andningsljud är vanligen av två typer - normal och onormal andningsljud andningsljud. Normala andningsljud är de ljud som skapas under andning, tills luften når bronkioler, och inte när luften når de terminala bronkiolerna eller alveolerna. Sålunda, när det finns en sjukdom eller störning, det finns olika typer av ljud som produceras också i den alveolära området, vilket leder till onormala andningsljud.

Vilka är de bronkial andningsljud?

Låter normal andning kan höras i hela olika delar av andningsorganen. Dessa inkluderar luftrör andningsljud (ljud hörs i luftstrupen), bronkial andning (ljud hörs i bronkioler), bronkoalveolära ljud (hört mellan skulderbladet på baksidan av bröstkorgen) och vesikulär ljud (oftast tolkas av lungfält).De bronkiala andningsljud hörs i de stora luftvägarna som är närvarande i den främre bröstet nära den andra och tredje interkostalrummet. När luften passerar genom springan och breda luften just nu, dessa ljud är ljud tubulär och ihåligt, med avseende på följande typ av ljud, vilket låter vesikulär. Dessa ljud är inte andas hårt som luftrör ljud men är starka och skarpa, med en liten paus påtaglig som finns mellan inandning och utandning (som inandnings ljudet slutar tvärt på topp). Den inandningsfas av ljud är mycket starkare. Även dessa ljud hörs andetag som du andas in och andas ut, andas ut ljud är starkare när patienten är i en icke-liggande, dvs när patienten sitter. Förhållandet mellan längden på inspirationsutandnings duration är typiskt 1: 2, när personen är i en vilofas.

Dessa ljud är normalt inte hörs på bröstet när en person är i ett tillstånd av lugn och avkoppling. När en person har gjort arbetet fysiskt ansträngande, då luftrörs ljud kan höras genom hilar regionen. Luftrörs ljud är också till skillnad från vesikulär ljud du hör viskande och ljud genom att blåsa försiktigt, i de flesta lungfälten, särskilt under inspiration. Ljuden vesikulär är mjukare än bronkial bronkial andningsljud eftersom medan de andningsljud överförs genom vävnaden, några av de högfrekventa ljuden dämpas och ljudförändringar karaktär och blir mjukare.

Onormal bronkial andedräkt

Om dessa ljud hörs någon annanstans mellan drain-regionen av den andra och tredje intercostal revben, då är det ett tecken på konsolidering i den regionen. Medel för konsolidering brukade vara utrymmet och luften i den regionen, men nu, ingen lungvävnad flytande eller fast. Denna tunga täta lungvävnad och skapar ett hinder för luft och ljud, eftersom ljudet lättare resa till bröstkorgen och filtrering låter som vanligtvis inte görs på utsikten. Av denna anledning är höga ljud och rund eller ihåliga hörd i denna region, härma bronkial andning. Denna konsolidering kan ses vid emfysem eller i de fall där det finns en stor mängd pleurautgjutning.

Med hjälp av ett stetoskop, auskultation, kan dessa ljud hörs. Om onormala bronkial andningsljud du hör, då fler tester och undersökningar bör göras för att nå en diagnos om tillståndet.