Gallsten är små avlagringar som kan bilda stenar i gallgången eller gallblåsan på grund av kolesterol eller bilirubin i gallan. Galla är en mag vätska som utsöndras av levern. Och "gallblåsan, en liten säck som sitter under levern, som koncentrerar och lagrar matsmältningsvätska. Bile består av gallsalter, kolesterol och pigment som kallas bilirubin. När vi konsumerar livsmedel som innehåller mycket fett, för att gallblåsan kontrakt utvisa galla i tunntarmen. Förutsatt att mängden kolesterol eller bilirubin ökar över de normala gränserna, kristalliserades ur gallsten.

Gallsten kan vara så liten som ett sandkorn eller lika stor som storleken på en golfboll. Dessa avlagringar kan fångas i gallgången, cystisk kanal eller lever kanal. När dessa är inrymda i någon av ledningarna, dessa blockera flödet av galla. Som ett resultat kan gallblåsan blir inflammerade. Detta kan orsaka buksmärtor, illamående och kräkningar. I allmänhet, kolik smärta så intensiv eller biliär upplevt efter att ha ätit en fet måltid. Om episoder av galla kolik blir vanligare, kan du behöva opereras för gallsten för att lindra dessa symptom. Riskerna är inblandade i de flesta kirurgiska ingrepp, vilket gäller för denna operation. Här är lite information om riskerna med kirurgi gallsten.

Kirurgi förfarande gallstenGallblåsa kirurgi är ett förfarande som innebär avlägsnande av gallblåsan. Även känd som kolecystektomi, kan detta kirurgiska ingrepp utföras på två olika sätt. Du kan genomgå gallblåsan kirurgi öppen eller minimalinvasiva laparoskopisk gallblåsan. Kirurgiskt avlägsnande rekommenderas ofta när gallsten leder till frekventa gallblåsan attacker. Insatserna är mycket högre i fallet med öppen kirurgi. Riskerna skrivs stora snitt gjorda under operation. Dessutom är den laparoskopisk kirurgi utförs genom att göra små snitt, genom vilka en laparoskop införes ansluten till en miniatyr videokamera. Kirurgen tittar på närbilder av de inre organen i videomonitor för att göra de nedskärningar som krävs för att separera gallblåsan och ledningar för de andra anläggningar. Den gallblåsan avlägsnas därefter från kroppen genom ett litet snitt. Detta förfarande är minimalt invasiv säkrare än öppen kirurgi kan inte utföras om det inte finns någon ärrbildning från tidigare operationer eller andra anatomiska problem. Återställningstiden beror på typen av operation som utförts. Eftersom storleken på snittet är mindre, är återhämtningen snabbare i fallet med laparoskopisk kirurgi. Patienten är oftast släpps nästa dag själv. Du kan återhämta sig helt från laparoskopisk kirurgi inom sex veckor, medan en person som har genomgått operation öppet kan ta flera månader att återhämta sig helt.

Gallsten kirurgi komplikationer

Inre blödningar är en av de vanligaste komplikationerna av gallblåsan kirurgi. Chanserna att blödning och infektion i snittet webbplatsen är högre i öppen kirurgi. Medan kirurgen gör snitt och infogar kirurgiska instrument för att avlägsna gallblåsan, finns det en risk för skador på vävnader och strukturer som omger gallblåsan. Skada till gallgången eller tunntarmen är riskerna med kirurgi vanligaste gallsten. En skada på den gemensamma gallgången kan orsaka läckage av galla in i buken. Detta kan leda till infektioner. Om skadan är allvarlig, är ytterligare kirurgi krävs för att lösa de problem som skapas av operation som gick fel. Vissa risker kan tillskrivas administrationen av narkos. Andra faktorer som ålder och allmänna hälsa hos patienten kan också göra skillnad. När blåsan avlägsnas, kan gallan inte lagras och koncentrerades på en plats. Bile sedan göras direkt från gallgången till tunntarmen. Detta kan leda till att post kolecystektomi syndrom, ett tillstånd där patienten kan uppleva symtom som uppblåsthet, gas och diarré. Dessa symtom kan emellertid styras med hjälp av droger. Kostnaden för åtgärderna är dyrt och patienten kan få betala mellan $ 10.000 till $ 15.000 för att ha gallblåsan avlägsnas. Eftersom riskerna i operationen, kan du också hitta information om icke-kirurgiska alternativ för behandling gallsten.

De flesta kirurgiska ingrepp innebär vissa risker och gallstenskirurgi är inget undantag. Om du är villig att genomgå denna operation, är det möjligt att behandla gallsten hem avhjälpa eller behandling av gallsten, ingen annan kirurgi. Om dessa resurser inte hjälper och symptomen blir värre, skulle det vara bättre att ha operationen utförs av en erfaren kirurg.